מרכיב הבטיחות והיערכות בנושא הסעות מהווים נדבך מרכזי בהתנהלות היומיומית של קייטנה, ובפרט בכל הנוגע לעלייה והורדה בטוחה של תלמידים מהאוטובוס, שהם שלבים קריטיים להפחתת אירועים חריגים.
הסעות תלמידים לבתי הספר, למסגרות חינוך, לקייטנות ולאטרקציות מחייבות הקפדה על הנחיות ודגשים מצילי חיים. צוות ההדרכה המלווה את המשתתפים חייב להיות ערוך לכל תרחיש ולנהוג בזהירות ובמקצועיות לאורך כל התהליך ההסעה.
פנינו אל איציק קוטליארבסקי, קצין הבטיחות של חברת ‘כנפי יונה, היסעים ותיירות פנים’, מהמובילים בענף וביקשנו לספק הנחיות על התנהגות נכונה ובטוחה במהלך נסיעה עם ילדים, הנחיות למלווה במסלול ההסעה, דגשים חשובים למדריכים, בטחון ובטיחות בהסעת ילדים, חשיבות הדרכת הצוות ומהם כללי הזהב להסעה בטוחה.
לדברי איציק קוטליארבסקי: “במהלך ההיערכות לפתיחת הקייטנות, על מנהלים להקדיש תשומת לב רבה להכשרת צוות המדריכים והמנהלים בנושא ההסעות, על מנת לאפשר נסיעה בטוחה ומאורגנת. היערכות זו תשתלב כחלק בלתי נפרד מההכנות הכלליות לקראת פתיחת הקייטנה, תוך שיתוף פעולה הדוק בין צוות המדריכים, הנהלת הקייטנה וההורים”.
חשיבות הצוות הקבוע בהסעת תלמידים
המדריכים המלווים בהסעות לקייטנה יהיו חלק מהצוות הקבוע שלה ויוודאו שבטרם הנסיעה מתחילה כולם ישובים וחגורים. משרד החינוך רואה חשיבות בהקניית ידע על ההתנהגות הנכונה והבטוחה במהלך הנסיעה בהסעות המאורגנות. יש לתדרך את החניכים בכל הנחיות הבטיחות הנוגעות להסעות המאורגנות ולהקפיד על נושא זה עד לסיום הקייטנה.
על הנהלת הקייטנה לוודא הזמנת רכב מתאים, התאמה למספר המטיילים, התאמה לתוואי הדרך, הגדרה לחברת ההסעות לתקינות הרכב (אישור קצין בטיחות בתעבורה) לגבי תכולת הרכב (ע”ר, מים, אלונקה, קשר, מיקרופון) אישור הסעת תלמידים ואישור העדר עבירות מין ( לכל בגיר מעל גיל 18) לכל נהג.
תחנות איסוף גדולות ומרכזיות-קליטת הנוסעים
בתחנות איסוף גדולות ומרכזיות להסעות ילדים יימצא מדריך בוגר מסגל ההדרכה אשר יקלוט את החניכים המגיעים לתחנה. המדריך יגיע לתחנת האיסוף כמחצית השעה לפני מועד הנסיעה. בידי המדריך תהיה רשימה של שמות החניכים שיש לאסוף בתחנת האיסוף באיסוף ובפיזור.

דגשים בהסעת תלמידים עלייה והורדה בתחנות:
הסעת ילדים דורשת הקפדה יתרה על שמירת הבטיחות במהלך העלייה וההורדה מההסעות. להלן הדגשים חשובים לשמירה על סדר, בטיחות ודיוק בתהליך זה, על מנת להבטיח נסיעה בטוחה לכל המשתתפים.
- העלאת חניכים לרכב או הורדתם ממנו תיעשה אך ורק דרך הדלת הקדמית.
- בשטח עירוני תיעשה ההעלאה/ההורדה ליד שפת המדרכה או במפרץ חניה, ובשטח בינעירוני – רק בשולי הכביש.
- החניכים ירדו מהרכב בזהירות ובמתינות ולפי סדר ישיבתם. יש לזכור כי באוטובוס גובה המדרגות עולה על הגובה המקובל.
- אסור באיסור חמור להפריע לחניך אחר לרדת מהרכב או לדחוף אותו החוצה.
- אחרי הירידה יש להתרחק מיד מרכב ההסעה ולחכות על המדרכה עד שהרכב יעזוב את התחנה.
- אין לחצות את הכביש כל עוד רכב ההסעה נמצא בתחנה; יש להמתין עד שיעזוב את התחנה.
- אין לרדת מהרכב כל עוד הוא בתנועה.
- אין להוציא את היד או את הראש מהחלון בזמן השהייה ברכב.
- המדריך המלווה הבוגר בהסעה המאורגנת ידאג שהנהג יקפיד על נסיעה מתונה ובטוחה.
- המדריך הבוגר יישאר ברכב עד שאחרון החניכים ירד וישגיח שהחניכים לא ייפגעו.
- המדריך יוודא כי בתחנת ההסעה מחכים לאיסוף הילד או שיש לו אישור ללכת באופן עצמאי.
- בשעה שהרכב מתמרן בשטח בנסיעה לאחור או בכל דרך אחרת יש לוודא כי כל הנוסעים ישובים.
חשוב לדעת:
המדריך הבוגר האחראי לא ישחרר את רכב ההסעה לפני שיסרוק אותו ויוודא שלא נשאר בו חניך או ציוד כלשהו. עם הגעת ההסעה לקייטנה ייגש המדריך הבוגר המלווה למנהל הקייטנה וידווח לו על החניכים שנכחו בהסעה. מנהל הקייטנה יעבור על הרשימות ויערוך בירור עם ההורים שילדיהם לא נכחו בהסעה.
מנהל הקייטנה חייב להיות בקיא בחוק הקייטנות ובחוזר מנכ”ל המלא לקייטנות של משרד החינוך, כמו כן, בהסעת תלמידים לבתי ספר.

הכנות מקדימות: הנחיות למלווה במסלול ההסעה
לדברי איציק קוטליארבסקי, קצין הבטיחות של חברת ‘כנפי יונה, היסעים ותיירות פנים’: “במהלך ההסעות, תפקיד המלווה הוא קריטי לאבטחת בטיחות הילדים והסעה תקינה. המלווה חייב להכיר היטב את ציר התנועה, נקודות האיסוף וההורדה, ולוודא את כל הפרטים החשובים מראש”. כאן נפרט את ההנחיות המרכזיות שיבטיחו התנהלות מקצועית ובטוחה במהלך ההסעות.
- על המלווה להכיר היטב את ציר התנועה ואת נקודות האיסוף וההורדה. אין לשנות נקודת איסוף או הורדה אלא באישורו של מנהל הקייטנה.
- אחראי ההסעה, הנהג ייסע ויעצור בהתאם להנחיית המלווה לכן, המלווה חייב להצטייד בדף ובו פירוט מסלול הנסיעה ולוחות הזמנים המדויקים לכל תחנה. על המלווה להחזיק ברשותו טלפון נייד זמין או מכשיר קשר. על המלווה לדאוג שיימצאו ברשותו כמה כובעים למקרה שילדים שכחו להביא כובע.
- חובה על המלווה לדבר עם כל הורה ולסכם את הפרטים הבאים בצורה המדויקת ביותר:מי אוסף את הילד האם הוא חוזר לבד מתחנת ההסעה לביתו האם בחזרתו הביתה הוא חוצה כביש וכד’. על המלווה להחזיק ברשותו את מספרי הטלפון של ההורים ולתת להם את מספר הטלפון שלו. יש להבהיר לוחות זמנים לעזיבת תחנה / כללי ברזל
- במקרה שהילד אינו מגיע בהסעה על ההורים חובת הדיווח ערב קודם.
- על המלווה לדאוג כי בשמשה הקדמית של רכב ההסעה, במקום בולט, יימצא הפרטים הבאים:שלט שרשום עליו “הסעת ילדים” שלט נוסף שרשומים עליו: שם הקייטנה, שם המסלול ומספרו. בנוסף, עליך לדאוג להימצאות הפריטים הבאים: ג’ריקן מים (5 ליטר) ברכב ההסעה. מספר הטלפון של הנהג המסיע. מספר הטלפון של החברה המבצעת. יש לשאוף כי הנהגים יהיו קבועים לכל אורך הקייטנה.
- ביום הראשון/בימים הראשונים לקייטנהעל המדריך לוודא שנקודות האיסוף וההורדה תימצאנה במקום בטוח, כמו מפרץ חנייה או מקום נגיש ולא סואן.

הסעת תלמידים התנהלות במהלך נסיעה ולאחריה
במהלך הנסיעה ולאחריה, מוטלת אחריות גבוהה על המלווים לשמירה על בטיחות, סדר ותקשורת רציפה עם ההורים והקייטנה. הקפדה על ההנחיות היא הבסיס להסעה בטוחה וחווייתית עבור כל ילד.
להלן הנחיות והדגשים:
- יש לדאוג שהעלייה לרכב והירידה ממנו ייעשו מהדלת הקדמית בלבד.
- אין להעלות הורים לרכב ההסעה. הורה יכול לנסוע אחרי ההסעה ברכבו.
- בכל תחנת עצירה עליך לרדת מהרכב ולסייע לילדים הקטנים לעלות לרכב או לרדת ממנו.
- יש לבדוק היטב, מתוך הרשימה שבידך, מי עלה בכל תחנה ולרשום את שמות החניכים שלא הגיעו.
- בתחנת האיסוף, במקרה שחניך אינו מגיע, עליך לרדת מהרכב ולבדוק סביב אם הוא בדרך. אם אינך רואה אותו עליך להתקשר להוריו ולברר אתם את הסיבה להיעדרו. עם הגעת ההסעה לקייטנה עליך להודיע על היעדרו למנהל הקייטנה.
- יש לדאוג שהילדים ישבו רגועים בכיסאות הרכב בזמן הנסיעה. בנסיעות ארוכות מומלץ לקיים פעילות של שירה, הפעלות או משחקי מילים. (הפעילות תתקיים כשהילדים ישובים בלבד.)
- יש לדווח למנהל הקייטנה על כל בעיה חריגה בזמן הנסיעה(חסימות, פקקי תנועה, תאונה, ילד שאינו מרגיש טוב וכד’).
- תום הנסיעה יש לבצע סריקה ברכב ולאתר ילדים שנרדמו. (הקפד לבחון את כל הספסלים, גם את הספסל האחורי.)
- יש לדאוג כי בזמן העלאת החניכים או הורדתם בחניון הקייטנה רכב ההסעה אינו נוסע אחורנית.
- חובה להקפיד כי במגרש החניה החניכים הולכים בזוגות ואינם רצים.
- חובה לעדכן את המדריכים בקייטנה לגבי חניכים שלא הגיעו.
- יש להדגיש לנהג כי יימנע מבלימות פתע ויקפיד על נסיעה מתונה.
- יש להמעיט בשיחות טלפון ברכב כלפי נהגים/מלווים
- יש להימנע משמיעת רדיו בקול רם ברכב-כלפי נהגים.
- שימוש במפיצי ריח אסור ברכב ההסעה מאחר ויש ילדים רבים ויש להם רגישות לריחות.
- על המלווה והנהג להגיע בהופעה מסודרת.
- לאחר ירידת החניכים מהרכב עליך לסייע לילדים מתחת לגיל 8 לחצות את הכביש.
- חשוב לדעת-שימו לב: ליווי ילדים מתחת לגיל 8 זו נקודת תורפה מסוכנת מאוד ! יש להקפיד בעניין זה הקפדה יתרה!
היום מסתיים רק שכל הילדים בבית!
לדברי איציק קוטליארבסקי, קצין הבטיחות של חברת ‘כנפי יונה, היסעים ותיירות פנים’: “סיום יום הקייטנה חשוב לא פחות מתחילתו. כדי להבטיח שכל הילדים מגיעים הביתה בשלום נדרשת ערנות, הקפדה על סדר הפעולות ותקשורת שוטפת עם ההורים והצוות”. להלן ההנחיות והדגשים:
- לפני עזיבת הרכב את התחנה עליך לוודא כי הילדים אינם בקרבת הרכב.
- במקרה שהורה לא הגיע לקחת את הילד עליך להתקשר אליו ולברר עמו את העניין. אם לא הצלחת ליצור קשר עם ההורה יחזור הילד להסעה ויהיה צמוד אליך עד שהעניין יסודר.
- בסיום הפיזור ולקראת הבוקר למחרת עליך לסכם ולוודא עם נהג ההסעה את שעת המפגש המדויקת והקבועה אתך; כל זאת כדי לדייק בזמן ההגעה לנקודות האיסוף ביום המחרת.
- בסיום הנסיעה עליך לקיים סריקה יסודית ברכב ולוודא שלא נשכח בו ילד ישן באוטובוס.
- עליך לעדכן את מנהל הקייטנה או את אחראי ההסעות על כל בעיה או מקרה חריג שהתרחשו במהלך פיזור החניכים.

בטחון ובטיחות בהסעת תלמידים.
להלן הנחיות והדגשים חשובים לשמירה על ביטחונם ובטיחותם של התלמידים במהלך ההסעות המאורגנות. על כלל המעורבים להקפיד על יישום ההנחיות בכל נסיעה, ולהבטיח שהילדים מגיעים ליעדם בבטחה ובשלום. הקפדה על הכללים הבאים תסייע למנוע תאונות ולשמור על סדר ומשמעת לאורך הדרך.
- אין לרוץ לרכב הסעה העומד בתחנה או מתחיל בנסיעה
- התלמיד ימתין על המדרכה במרחק צעד משפתה עד לעלייה לרכב.
- התלמיד יעלה לרכב רק לאחר עצירתו המוחלטת.
- התלמיד ייחגר בחגורת בטיחות
- אין לרדת מהרכב כל עוד הוא בתנועה.
- יש להמתין עד להתרחקות הרכב לפני חציית כביש.
- במקרים של הפרת סדר ע”י תלמידים ניתן להפעיל עונשים כנגד המתפרעים ו/או גורמי הנזק כולל השעיה מההסעה לתקופה נתונה שתתואם עם הרשות והורי התלמיד.
- יש לאפשר מתן זכות קדימה לעולים והיורדים מההסעה.
- כל כלי רכב המסיע תלמידים יצויד באמצעי קשר למוקד מרכזי ידוע.
- נהג המסיע תלמידים יהיה בעל אזרחות ישראלית.
- הסעות תלמידים באזורי יהודה ושומרון תתבצענה אך ורק בתיאום ובהנחיית צה”ל בכלי רכב ממוגני ירי.
- בעת חניית כלי הרכב יש לוודא שכל הדלתות והחלונות סגורים ומאובטחים.
- אין להחנות כלי רכב להסעת תלמידים באזור לא מאובטח וללא השגחה.
- חל איסור מוחלט לצרף לנסיעת תלמידים נוסעים שאינם ברשימת הנוסעים להסעה.
חשוב לדעת: לכל מקום בו יגיעו המשתתפים על צוות הקייטנה להכיר את תוואי השטח, אזורי החניה ההורדה והעלייה ולכנן מקומות כינוס מוכרים עבור המשתתפים.
הנהלת הקייטנה תקבע הנחיות ברורות בנוגע לדיווח על אירועים חריגים בהסעות המאורגנות, ובכלל זה אירועי “כמעט שנפגע”, כולל תחקיר האירוע והפקת לקחים.
לסיכום: הדרך לבטיחות מתחילה באחריות
בטיחות הילדים במהלך הקייטנות בקיץ ובכלל, היא בראש סדר העדיפויות בהסעות המאורגנות. על מנהלי הקייטנות להקפיד על הכשרות מתאימות למדריכים בנושאי בטיחות ולוודא שהם יודעים כיצד להתמודד עם כל המורכבות של התנהלות במהלך הסעות הילדים. זאת כדי להבטיח את שלומם של הילדים בכל רגע ולהבטיח קיץ מהנה ובטוח לכולם.
איציק קוטליארבסקי, קצין הבטיחות של חברת ‘כנפי יונה, היסעים ותיירות פנים’: “אנחנו, כחברת היסעים, דואגים להבטיח שהרכבים שלנו עומדים בכל תקני הבטיחות הגבוהים ביותר, עם תחזוקה שוטפת וציוד מותאם לסוגי ההסעות השונות. בנוסף, אנו מבצעים בדיקות קפדניות על כל נהג לפני שהוא יוצא לדרך, כדי להבטיח את שלומם של הילדים בכל נסיעה ובפרט בקיץ”.
קראו עוד אודות ארגון הקייטנות והצטרפו אלינו “יחד יוצרים שינוי” החזון שלנו