Skip links

נוער שלא עסוק בקיץ הוא נוער בסיכון!

ארגוני הנוער נמצאים בימים האחרונים במוקד העניינים ובסכנת סגירה. הנוער שימצא את עצמו בסיכון בשל היעדר תוכנית חינוכית גם בסכנה בריאותית וגם חינוכית.

מאת: נעם תנעמי  כתב ארגוני הנוער

בהעדר מסגרות חינוכיות – החלופה הרווחת בקרב בני הנוער היא התגודדות, התקהלות ושוטטות בקרב מרחבים בעלי סכנת הדבקה גבוהה הרבה יותר בקניונים, ברחובות, ובמסיבות.

האלטרנטיבה הבריאה, הבטוחה והערכית! היא לאשר את קיום מסגרות החינוך תוך אימוץ מתווים קיימים שמשרד הבריאות כבר אישר תחת התחייבות של כל הארגונים לפעול בכפוף להנחיות ושמירת שלום המשתתפים. כך למשל:

אם פעילות הקיץ או הקייטנה מתארחת בכפר נוער – להחיל עליה את מתווה פנימיות שכבר אושר. אם פעילות הקיץ או הקייטנה מתארחת באכסניה – להחיל עליה את דרישות התו הסגול. אם פעילות הקיץ או הקייטנה בטיול בלינת שטח – להחיל עליה את מתווה טיול עם לינה שאושר. וכך הלאה.

נוער לא עסוק בקיץ, הוא נוער בסיכון

הזעקה של בני הנוער

החל מהשעה 10:00 התאספו ברחבת גן הוורדים שמול משכן הכנסת מאות בני נוער ופעילי התנועות וארגוני הנוער השונים, מכל רחבי הארץ הגיעו כדי להשמיע את קולם של בני הנוער ולמחות על ביטול גורף ללא הצדקה של כלל פעילות התנועות והארגונים. היה ניתן לראות את הכאב שלהם ולשמוע את הזעקה.

הכעס היה מופנה אל חברי הכנסת. ההרגשה הייתה שהמוחים טוענים לכך שחברי הכנסת מנותקים ולא מבינים את החשיבות של המסגרות האלה בעבור בני הנוער, דבר שהתאפיין בסיסמאות כמו “יולי מה נשמע, באתי להדריך אותך”; “לא אכפת לי החלוצה, התנועה שלי בקריסה”; ועוד סיסמאות אשר מביעות את החשיבות של התנועות בעבור בני הנוער .

כשנשאל אחד ממובילי התנועות האם הוא לא חושב שזה מורכב לפתוח ככה מחנות קיץ הוא ענה: “זה מורכב, מורכב מאוד, אבל אנחנו בתנועה ישבנו חודשים כדי לגבש מתווה יצירתי. מתווה של מחנה משפחות אשר מאפשר שמירה על הקפסולות המשפחתיות. תנועות וארגוני הנוער מצדן אומרים: “אנו ערוכים לקיום מחנות הקיץ, אין סיבה לביטול גורף”.

כזכור תנועות וארגוני הנוער כבר הכינו מתווה שאושר על ידי מקבלי ההחלטות, אך ללא סיבה הנראית לגופי הנוער, גם את אישור המתווה ביטלו. בני נוער רבים הביעו תסכול מהיחס של מקבלי ההחלטות אל פעילויות החינוך הבלתי פורמלי ובין הקולות ניתן היה לשמוע קולות האומרים ש”אין חינוך רגיל ללא חינוך בלתי פורמלי”.

ארגוני הנוער

ראיינו את בני הנוער שכרגע נמצא באי וודאות ובלב המאבק בעל כורחו של המשך הפעילות של ארגוני הנוער. בפנייתנו לבני הנוער שאלנו מספר שאלות כדי להכיר מקרוב ובאופן אישי.

שם: ליאב חורש, בן 17.6

באיזו תנועה או ארגון נוער אתה?

כמעט שלוש שנים בתנועת הנוער השומר הצעיר. כרגע בכיתה יא’ לפני שנת ההמשך של כיתה יב’. בתנועה אני מדריך כיתות ז’.

החניכים שלך יודעים על זה שביטלו?

כרגע לסבב קיץ ביטלו שתי פעילויות שבעיניי הם בעלות חשיבות רבה. הפעילות הראשונה היא הקייצת.

הסיבה שקייצת בעיניי מאוד חשובה היא האופן שבו אתה אמור לדמות שנת שירות, בכך שאתה גר עם אנשים רחוק מהבית שהם לא המשפחה הגרעינית שלך ואתה עושה משימות שקשורות לתנועה בעוד שאתה מדריך ילדים שלא פגשת בחיים.

רוצה להסביר למי שלא מכיר את המושגים של השומר הצעיר מה זה קייצת?

קייצת היא קייטנה שעושים בפריפריות/שכונות מצוקה לילדים שאין להורים שלהם מספיק כסף לרשום אותם לכל מה שהם רוצים לקיץ. בגלל זה ילדים שעולים לכיתה יב’ ורוצים לדמות לעצמם איך שנת השירות נראית, יוצאים ל-14-7 ימים לעשות קייטנה. לגור במין גרעין משותף לעבור פעילויות ולא להיות בבית, במילים אחרות שנת שירות בקיץ, אבל באופן קצר יותר.

הפעילות השנייה שביטלו זה מחנה הקיץ. זאת אומרת שלחניכים שלי לא תהיה אפילו את המסגרת הכי קצרה שיש ואני אצטרך להיות עם יד על הדופק שלא יעשו שטויות (כמובן שהם מתבאסים). וכן, סיפרתי להם את זה והתגובות היו בהתאם.

איך הם הגיבו ? אתה רוצה לתת דוגמאות? מה הרעיון ואיך זה מתנהל?

כמו שכל בן אדם שציפה למשהו מגיב. אתה יודע יש משפט שאומר ‘ כגודל הציפייה גודל האכזבה” ובצורה מאוד שלילית ואני מאוד יכול להבין, כי הם באמת רצו לטייל אחד עם השני והאמת שגם אני רציתי לטייל עם חברים שלי אז גם אני בבאסה.

מה כן תכננתם לעשות לפני כניסת ההגבלות החדשות?

כמו שאני הבנתי, היינו צריכים לישון בסמוך לנהריה (הקייצת שלי הייתה שם) ולגור בנפרד בנים בנות, ככה שגם אם היה קבוצה של 20 אנשים היינו ישנים 10 ושום חוק פה לא היה נפגע. עכשיו יצאו הגבלות חדשות על התחבורה ציבורית, בהגבלות האלה ניתן להבין שאפשר לנסוע עד 40 נוסעים באוטובוס ומגבלה שלהם עד 22:00 בלילה בלבד. זה היה טוויסט מאוד גדול שבעיניי גרם לביטול.

לא הייתם אמורים לנסוע בהסעות מאורגנות?

לא, בגלל שהקייצת באה לדמות שנת שירות עליך לפעול באותה צורה, זאת אומרת שאתה צריך להתנייד באמצעות תחב”צ ולא בשום דבר אחר כמו הסעות, בגלל זה זה לא היה רלוונטי.

משהו שאתה חושב שצריך לשים לב אליו בגיבוש המתווה?

אני חושב שמה שיש לי להגיד זה לתת לתנועות הנוער לפעול וגם למרכזים הקהילתיים ואני גם אסביר למה.

כאחד שגר בשיכון המזרח של ראשון לציון, אני יודע שלא חסר פה שעמום ולא חסר פה חוסר רצון למסגרות, במיוחד לבית ספר. ככה שילדים בדרך כלל מתדרדרים לתרבות לא טובה ולהרגלים ולחשיפה לנושאים שפחות מתאימים לגילם. זה ממשיך בשני מסלולים: או שהם מתאפסים על עצמם, או שהם ממשיכים לחיות ככה בלי ידיעה מה יהיה להם מחר ובלי מסגרת לחיים שאוהבת ומחזיקה אותם.

המקום שאני מתנדב בו ,המקומות שאני חניך בהם נותנים לי שקט! מסגרת שאני באמת אוהב וחושב שהיא שוברת לי את השגרה, בין אם השומר הצעיר ובין אם המרכז נוער שלי נותנים לי דברים לעשות אחר הצהריים חוץ מלשבת בבית שתכלס אף אחד לא עושה את זה כולם יוצאים לרחובות ומפגים את השעמום בדרכים שונות.

יש לך הצעה למתווה החדש?

אני מאמין שאפשר לעשות את זה בקלות, עם הנגשה של תחבורה ציבורית לצעירים, אבל באמת לבוא לבדוק לראות שהכל תקין – לא כל מקום צריך להיענש בגלל בעיות של מקומות אחרים. ולפתוח יחידות תנועה של האזורים עם קבוצות עד 20 ילדים, אני חושב שזה מספיק חשוב לי ולאנשים פה בשכונה כי אפילו עבודה אין לנו!

תנועת הנוער "מכבי צעיר" סניף חדרה

שם: גאל סובול, בת 17.

מאיפה את ובאיזו תנועה/ארגון נוער את?

בוגרת בתנועת הנוער “מכבי צעיר” סניף חדרה. חניכה בתנועה מכיתה ד’.

את רוצה טיפה להסביר על תנועת מכבי צעיר?

“מכבי צעיר” היא תנועה שקמה עוד באירופה. זאת תנועה שקמה מארגון העולמי של “מכבי”, והערכים המרכזיים של מכבי צעיר הם יהדות וספורט. אנחנו תנועה שפרוסה בכל רחבי הארץ, עם 27 סניפים וסניפים בעולם, בעיקר בדרום אמריקה.

איזו פעילות הייתה אמורה להיות לכם שבוטלה?

כמו בכל קיץ היה אמור להתקיים “קורס המדריכים” לשכבת ח’, בעצם להכין אותם לשכבת הבוגרים ולשנת הדרכה הראשונה. קורס המדריכים היא חוויה מאוד מיוחדת. יוצאים ל-22 יום בתנאי שטח ומכיר אנשים מכל ארץ. אתה לומד דברים שלא ידעת קודם. חבל שהשנה הקורס בוטל ולא יהיה בעצם איך להעביר לחניכים את החוויה ואת החומר.

מה תכננתם לעשות עד ההנחיות החדשות?

תכננו לצמצם את הקורס ולעבוד בקפסולות, לעמוד כמובן בכללים ובהנחיות ולנסות להכשיר את דור העתיד בכל דרך אפשרית.

איך החניכים הגיבו?

החניכים מאוד התבאסו בהתחלה, אבל לקחו בפרופורציות בגלל המצב. החניכים סומכים עלינו ויודעים שאנחנו בכל דרך ננסה לעזור ולקיים את הפעילות למרות המצב הקיים.

יש תסכול?

כמובן שיש תסכול, ביטלו להם את הפעילות שכל הקיץ הם חיכו לה.

יש לך המלצה שצריך לשים לב אליה בגיבוש המתווה?

כן, לא לבטל את פעילות הקיץ של תנועות הנוער. החניכים צמאים ליחס אחרי כמה חודשים בסגר, הם צריכים אוזן קשבת מהמדריכים שלהם ,החניכים יודעים איך לשמור על הנחיות.

חוגי סיירות ירושלים

שם: אורי, בן 17.

מאיפה אתה ובאיזו תנועה/ארגון נוער אתה?

מדריך וחניך בחוגי סיירות ירושלים. 

מה זה חוגי סיירות?
אנחנו ארגון נוער שמאמין בחינוך דרך השטח. בפועל אנחנו יוצאים לטבע ומטיילים, ותוך כדי לומדים על הטבע ומפתחים תחושת עצמאות.

לפני ההגבלות החדשות הייתה לכם פעילות?
כמובן. עד לפני כמה ימים פעלנו וראינו את האופק. עכשיו הכל נראה אבוד וחבל שמקבלי ההחלטות לא פועלים למען ציבור הנוער הרחב ולשמור על הגחלת החינוכית בארץ.

אם הפעילות שלכם היא בשטח בעיקר, מה יכולתם לעשות עד עכשיו?
עשינו הרבה פעולות שבמסגרתן טיילנו והסתובבנו בעיר, היינו רק בשטחים פתוחים ושמרנו על ריחוק. חלק מהקבוצות גם הספיקו לקיים טיולים.

האם יש לכם בסניף חניכים שבבידוד? אם כן כמה בערך?
יש חניכים בבידוד, אני מניח שגג עשרים. חלקם נכסנו לבידוד ובכלל לא הבינו למה.

האם ידוע לך על כך שהחניכים נפגשים גם לא בזמן המסגרת הסניפית? בסביבת בסניף? האם אז הם שומרים על ההנחיות?
מן הסתם הם נפגשים, קשה לי להאמין שהם שומרים על הנחיות במהלך ההתנהלות שלהם ביום יום.

בזמן המסגרת הסניפית יש שמירה על מרחק, מסכות וכו’?
כן, ככל הניתן. ישנן פעילויות רבות ומגוונות ואנחנו כל היום מזכירים אחד לשני לפעול ולשמור על בריאות כולנו.

אתה חושב שאם תהיה מסגרת, ניתן יהיה לשמור על ההנחיות יותר ממה שעכשיו?
כן אני מניח. ככל שתינתן לנו האפשרות לפעול. אני מאמין באחראיות הנוער לבצע את ההנחיות כתיקונם.

יש לך המלצה לדרך שבה ניתן יהיה לקיים את מפעלי הקיץ בצורה בטוחה?
יש מתווה מיוחד שמיועד לטיולים בלינת שטח, שאושר ע”י משרד הבריאות (מסיכות, אלכוג׳ל, קבוצות בקפסולת), אבל אנחנו לא יכולים לפעול לפיו כי ביטלו את כל הדברים שמיועדים לנוער נקודה.

כיתבו תגובה

דילוג לתוכן