Skip links

פסטיבל המתכונים החגיגי של ארגון הקייטנות של ישראל

אילו מנות יהפכו את שולחן החג שלכם לבלתי נשכח? הצטרפו לפסטיבל המתכונים החגיגי עם מטעמים שיסדרו לכם את תקופת החגים הקרובה.

האוויר רוחש התרגשות, ניחוחות חגיגיים עולים מן המטבח וממלאים את הבית: תבשילים טעימים מבעבעים בסירים, דגים מתובלים מסודרים בכלי הגשה חגיגיים וריח העוגות האפויות נישא באוויר. על השולחן כבר מסודרים בקפידה מבחר סלטים צבעוניים ולידן מונחות החלות הטריות והריחניות לצד תפוחים, דבש ורימונים.

כולם לבושים במיטב מחלצות החג, פניהם קורנות באור הנרות ובשמחה, והם מברכים בחום זה את זה ב”שנה טובה”. עוד רגע, כשהמתפללים ישובו מבית הכנסת, היין יימזג לכוסות מהודרות וכולם יתיישבו יחד סביב שולחן החג.

לכבוד השנה החדשה שבפתח, ארגון הקייטנות של ישראל החליט להקדיש כתבה זו למטעמי החג החגיגיים. אנו מזמינים אתכם להיכנס למטבח שלנו, להריח את הניחוחות ולטעום מטעמים נפלאים. שולחן החג שלנו הוא יותר מאוסף מאכלים הוא סמל של תקווה,  שפע ושל משפחה.

בייחוד בשנה זו, בה הלבבות דואבים והאתגרים רבים, אנו מתפללים ומאחלים שתהא לנו שנה טובה ומתוקה מקודמתה, שנת שלום וביטחון, של צמיחה ואחדותתפילתנו נתונה לשובם המהיר של החטופים הביתה, ולחזרתם של כל חיילינו בריאים ושלמים.

קבלו הצצה ל-3 מתכונים טעימים

14 דרכים לחגוג: פסטיבל המתכונים החגיגי של ארגון הקייטנות של ישראל

* סלטים *

בחרנו עבורכם מבחר טעים של סלטים חגיגיים שיפתיעו את האורחים ויוסיפו צבעוניות וקראנצ’יות לכל שולחן, עם מתכונים שנעים מהקלאסי ועד המודרני. הסלטים פותחים את התיאבון ומכינים את החך לקראת המנות העיקריות שיבואו אחר כך.

סלט הפתעה מרענן - אורית דודאי, סטודיו לסדנאות אפיה

סלט סלק -ליאת שדה, בראש חושב

סלט שורשים בוינגרט שום ודבש - בית הספר לבישול טעמים

סלט וולדרוף חגיגי, ליאת שדה, בראש חושב

אנקדוטות מאחורי מנהגי החג

הסגולות של הרימון

הרימון נמנה עם שבעת המינים שבהם נתברכה ארץ ישראל, ומסמל שפע, פריון וברכה, ועל כן נהוג לאכול אותו בליל ראש השנה.  הרימון עשיר בנוגדי חמצון, המסייעים בהגנה על הגוף מפני מחלות הוא עשיר בוויטמינים, מינרלים ובסיבים תזונתיים התורמים לבריאות מערכת העיכול. יש המאמינים שמספר גרגירי הרימון מגיע ל-613, כמניין המצוות, ולכן אכילתו מסמלת את הרצון לקיים את כל המצוות כגרגרי הרימון.

מנהג אכילת תפוח בדבש

המנהג לטבול תפוח בדבש הוא מנהג שמקורו ביהדות אשכנז. אוכלים תפוח בדבש בראש השנה כסמל לתקווה שהשנה החדשה תהיה “טובה ומתוקה” הן מבחינה אישית והן מבחינה כללית. הטעם המתוק של הדבש על התפוח מבטא את הרצון לשנה מלאת הצלחה ושיבוא עלינו הברכה.התפוח עצמו, בצורתו העגולה, מסמל את מעגל השנה המתחדש, ואת הרצון לשלמות.

* לחמים *

אין ריח חג מלבב יותר מניחוח חלה טרייה שיצאה מהתנור. הכנו עבורכם מתכונים שיעשו לכם חשק להיכנס למטבח, מהחלה האוורירית שתחכה לקידוש ועד ללחם המתובל והעשיר שיפתיע את האורחים. הלחמים שלנו הופכים כל ארוחה לחגיגה קטנה בפני עצמה.

חלה מ-4 רצועות, בית הספר לבישול טעמים

הידעתם ? למה מניחים שתי חלות בשולחן החג ?

מנהג הנחת שתי חלות על שולחן השבת, ובדומה לכך גם בחג, הוא זכר לכמות הלחם המיוחדת שניתנה לבני ישראל במדבר. בכל יום ירדה מנה אחת של מן, אך ביום שישי ירדו שתי מנות – אחת ליום שישי ואחת ליום השבת, מכיוון שבשבת לא ירד מן, כדי להזכיר את הנס ואת השפע, אנו מניחים שתי חלות על השולחן, שמכונות גם “לחם משנה”.

לחם שום, אורית דודאי סטודיו לסדנאות אפיה

* עוף *

הוא תמיד במרכז השולחן, והפעם הוא הולך לככב באופן מיוחד. גלו כיצד להפוך מנה קלאסית לחוויה קולינרית מפתיעה ומרגשת, עם מתכון אחד שיגרום לכל האורחים לשבח את המאכל ולבקש את המתכון, עם תוספת מנצחת ורטבים סודיים, הוא ישאיר לכולם טעם של עוד.

אנקדוטות מאחורי מנהגי החג

מדוע אנו נוהגים לעשות תַשְׁלִיךְ בראש השנה ?

נוהגים לעשות תשליך בראש השנה כטקס סמלי, שבו משליכים את חטאיי השנה החולפת אל מים זורמים, בהשראת הפסוק “וְתַשְׁלִיךְ בִּמְצֻלוֹת יָם כָּל-חַטֹּאותָם” (מיכה ז, יט). המנהג נועד לבטא רצון להיטהר מחטאים, לפתוח דף חדש, ולבקש מאלוהים סליחה ומחילה, בדומה לתהליך הניקיון וההתחדשות של המים הזורמים. 

 מה מסמל מנהג ‘תקיעה בשופר’ ?

התקיעה בשופר היא מצוות עשה מן התורה בראש השנה’ המכונה בתורה “יום תרועה” ו”זכרון תרועה”, ומכאן למדו חכמים את המצווה לתקוע בשופר. הידעתם כי תקיעה בשופר של איל, מזכירה את עקידת יצחק, ומעוררת את זכות אבות. על פי המדרש כאשר אברהם ראה את האיל שנאחז בסבך התגלה לו האופן בו ישראל מסתבכים בעבירות או בשעבוד מלכויות ושופר האיל מביא להם גאולה.

* קינוחים *

אי אפשר לסיים ארוחה חגיגית בלי רגע מתוק של נחת. אספנו עבורכם קינוחים שלא רק טעימים אלא גם מרהיבים ביופיים, החל מעוגה מרשימה במיוחד, דרך עוגה ביתית וטעימה, קינוח בכוס ועד לכדורי שוקולד צבעוניים שכל ילד יאהב. הם מהווים את הפינאלה המתוקה והמרגשת של הערב.

עוגיות בעבע של סבתא שולה, אריאלוש 'בידיים טובות' דיזינגוף סנטר

אריאלוש מ’ידיים טובות’ בדיזינגוף סנטר משתפת:  “סבתא שולה שלנו, מלכת המשפחה, הגיעה לארץ מעיראק בגיל 11, ומאז היא הלב הפועם של כולנו – תמיד עם אנרגיות ושמחה מדבקת (בדאלק עיוני!). אין ביקור אצלה בלי אוכל, וכל השנה אפשר למצוא אצלה מלאי של עוגיות בעבע, שאף אחד במשפחה, ילדים, נכדים ונינים, לא מצליח לעמוד בפניהן. סודות המטבח שלה שמורים היטב, קשה מאוד להוציא ממנה מתכונים כי אצל סבתא הכול תמיד “לפי העין ולפי הרגש”. כל מפגש איתה הוא חגיגה אמיתית, עם אהבה גדולה, חיבוק חם ואוכל שאין שני לו”.

קראמבל תפוחים, אורית דודאי סטודיו לסדנאות אפיה

אגס ביין, דבש וכוכבי אניס, בית הספר לבישול טעמים

 

הידעתם ? מהו סוד היין החגיגי ?

יין הוא לא רק משקה חגיגי, אלא סמל בעל משמעות עמוקה ביהדות. הוא מהווה חלק בלתי נפרד מקידוש וברכות על השולחן, ומסמל שמחה, ברכה ושפע. שתיית יין בחג מדגישה את חשיבות הארוחה ואת המעמד המיוחד של היום, והיא דרך נוספת להודות על השפע ועל השמחה.

עוגת עקיצת הדבורה, אורית דודאי סטודיו לסדנאות אפיה

קינוח שכבות בכוס, אריאלוש 'בידיים טובות' דיזינגוף סנטר

 

עדן כהן ציון, מנהלת מח’ הקיימות של דיזינגוף סנטר מספרת: “אריאלוש הגיעה עלינו בקיץ עם אהבה גדולה לשמח את הילדים והילדות של דיזינגוף סנטר, שהשתתפו בקייטנת ‘בידיים טובות’ . מכיוון שבסנטר מקבלים ומכילים את כוווווווווולם זכינו להכיר ילדים עם מגוון גדול של רגישויות שהעיסוק בהכנת מזון, הלישה, המעיכה, הריסוק והערבוב, הביאו עימם לא רק הנאה מהחוויה אלא גם רגיעה ושלווה פנימית שאפשרו להם אפילו להתאפק בזמן שהמנות היו בקירור ולהתענג כפליים על הטעם. חוויה כל כך פשוטה וטריוויאלית שהייתה עולם ומלואו עבור הילדים שלנו וזה בדיוק הקסם” .

עוגת שוקולד ללא גלוטן, ליאת שדה, בראש חושב

כיתבו תגובה