Skip links

צליל חוזר: יצירת מוסיקה בדרך ירוקה

צליל חוזר בניית כלי נגינה בשימוש חוזר - אמנות המוסיקה ואיכות הסביבה נפגשות בידיו של עמוס יפרח

בעולם שבו המודעות הסביבתית הולכת וגוברת, נולדות יוזמות חינוכיות המשלבות ערכים אקולוגיים עם תחומי לימוד מסורתיים. אחת היוזמות המרתקות והמשפיעות בנוף החינוכי הישראלי היא “צליל חוזר” – תכנית לימודית ייחודית שפיתח המוסיקאי והמורה עמוס יפרח, המשלבת בניית כלי נגינה מחומרים ממוחזרים עם חינוך מוסיקלי וסביבתי.

מהפסולת לבמה - כיצד נולד "צליל חוזר"

עמוס יפרח, מחלוצי בניית כלי נגינה לילדים בישראל, פיתח לאורך השנים מתודולוגיה מקיפה המאפשרת לתלמידים ליצור כלי נגינה איכותיים מחומרים בשימוש חוזר. התכנית מבוססת על עקרונות של קיימות סביבתית תוך שהיא מאפשרת לתלמידים להתחבר לעולם המוסיקה באופן בלתי אמצעי וחווייתי.

בבסיס התפיסה של יפרח עומדת ההבנה שהמפגש בין יצירה אישית, מוסיקה וערכים סביבתיים יוצר חוויה חינוכית עמוקה ומשמעותית. התלמידים אינם רק בונים כלי נגינה, אלא גם לומדים על תכונות הצליל, על מוסיקת עולם, ועל האחריות הסביבתית שלנו כבני אדם.

מחומרי פסולת לכלי נגינה איכותיים

התכנית של יפרח מציעה מגוון רחב של כלי נגינה אותם ניתן לבנות מחומרים נגישים שבדרך כלל היו נזרקים לפח: קרטונים, בקבוקי פלסטיק, פקקים, מקלות עץ, חוטים, קופסאות שימורים ועוד. החומרים עוברים טרנספורמציה מרתקת בידיהם היצירתיות של התלמידים והופכים לכלי הקשה, כלי נשיפה, וכלי מיתר המפיקים צלילים מפתיעים באיכותם.

חשוב להבהיר, כפי שמסבירה המועצה לישראל יפה, כי שימוש חוזר אינו מיחזור. בעוד שמיחזור הוא הפקת חומרי גלם מפסולת לשם ייצור חומרים חדשים, שימוש חוזר מאריך את חייו של המוצר על ידי שינוי ייעודו. גישה זו חסכונית יותר באנרגיה ומייצרת ערך חינוכי משמעותי בהבנת מחזור החיים של מוצרים.

צליל חוזר - בניית כלי נגינה עמוס יפרח

מוסיקה כשפה רב-תרבותית

אחד היתרונות הבולטים בתכניתו של יפרח הוא החשיפה למוסיקת עולם. התלמידים לומדים על כלי נגינה מתרבויות שונות ומבינים כיצד מוסיקה מהווה שפה אוניברסלית. דרך בניית הכלים, הם מתוודעים לטכניקות נגינה מסורתיות ממקומות שונים בעולם, ובכך מרחיבים את אופקיהם התרבותיים.

מהכיתה לקהילה - הצלחת התכנית במערכת החינוך

התכנית של יפרח פועלת ברחבי הארץ שנים רבות בשיתוף פעולה עם גופים מובילים כמו “קרן קרב”, “אומגה ישראל”, “ביה”ס של הקיץ” ומסגרות פרטיות נוספות.
אחד הפרויקטים המרשימים במיוחד הוא הקמת הרכבים מוסיקליים בבתי ספר, כאשר התלמידים לא רק בונים את כלי הנגינה בעצמם, אלא גם מלחינים יצירות מקוריות ומופיעים בפני קהל בימי שיא ובאירועי סיום שנה.

הצלחה יוצאת דופן נרשמה בפרויקטים של סיום כיתות ו’, שם התלמידים מציגים את תוצרי למידתם לאורך השנה בפני הקהילה כולה. הופעות אלו מהוות שיא חינוכי המשלב את כל הערכים והמיומנויות שנרכשו: עבודת צוות, חשיבה יצירתית, מודעות סביבתית, ביטחון עצמי והבעה אמנותית.

השפעה חינוכית רחבה

התכנית “צליל חוזר” מייצרת השפעה משמעותית בכמה מישורים חינוכיים:

  1. פיתוח מיומנויות טכניות ומוטוריות דרך בניית הכלים
  2. העמקת ההבנה המוסיקלית והקשבה פעילה
  3. חיזוק המודעות הסביבתית והאחריות האישית
  4. טיפוח יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסה
  5. עבודה בקבוצות ופיתוח כישורים חברתיים

התלמידים לוקחים הביתה לא רק את כלי הנגינה שיצרו, אלא גם מסרים חינוכיים עמוקים על אודות הקיימות והיכולת שלנו ליצור משהו בעל ערך מחומרים שנתפסים כפסולת.

בעולם מודרני המתמודד עם אתגרים סביבתיים מורכבים, יוזמות חינוכיות כמו “צליל חוזר” מספקות תקווה ומודל לחיקוי. הן מדגימות כיצד באמצעות חינוך יצירתי ניתן להטמיע ערכים של אחריות סביבתית לצד פיתוח כישורים אמנותיים. עמוס יפרח הצליח ליצור מודל חינוכי המדגים כיצד המחויבות לאיכות הסביבה יכולה להשתלב בהרמוניה מושלמת עם עולם המוסיקה, ובכך מעניק לתלמידיו מתנה כפולה – אהבת המוסיקה ואהבת כדור הארץ.

קראו עוד אודות ארגון הקייטנות והצטרפו אלינו “יחד יוצרים שינוי” החזון שלנו

כיתבו תגובה