כשהחזון פוגש את השטח: מנהיגות חינוכית בסיור ביישובי הצפון
במסגרת פעילות הקיץ של הוועדה הבין-משרדית של משרד החינוך לקייטנות, מחנות וסמינרים, התקיים סיור חינוכי-מקצועי ביישובים עכו, שלומי וחניתה בצפון הארץ. מטרת הסיור הייתה להיחשף לעשייה החינוכית בשטח, לעמוד על אתגרים ייחודיים וללמוד כיצד פועלות מסגרות החינוך הבלתי פורמלי במהלך הקיץ, במיוחד בימים רגישים מבחינה ביטחונית.
בסיור השתתפו נציגים בכירים מהוועדה ובראשם איתן טימן, מנהל אגף חברתי-קהילתי במשרד החינוך ואריאל וייס, ממונה חוק הקייטנות. לצדם השתתפו נציגי ארגון הקייטנות של ישראל, אליהם הצטרפו אנשי מקצוע מעולמות החינוך, הבריאות, הביטחון והקהילה. במהלך הסיור ביקרו חברי הוועדה הבין-משרדית במסגרות חינוכיות, נפגשו עם מנהלים ואנשי צוות שונים, שמעו על ההתארגנות המורכבת בתחום החינוך והפתרונות הניתנים בשטח, והתרשמו מהעשייה המקצועית והערכית המתקיימת בקיץ תחת תנאים מורכבים.


עכו: גלישה של חוסן מול הגלים
התחנה הראשונה בסיור התקיימה בחוף הים של עכו, שם ניתנה סקירה קצרה על מצבה הנוכחי של העיר, שבה כ-70% מהתושבים שבו לבתיהם. לאחר מכן המשתתפים יצאו לחוף הים להתרשם מקייטנת הגלישה ‘לונה סרף’ בהובלתו של ירון מנהל הקייטנה. ירון הציג את פעילות הקייטנה שמחנכת את הילדים למצוינות, חוסן אישי, גיבוש חברתי וביטחון עצמי דרך חוויית הגלישה.
חברי הוועדה נפגשו עם הילדים, ניהלו איתם שיח מרגש והתרשמו מהאהבה הגדולה שלהם לפעילות. הילדים סיפרו שהגלישה תורמת להם לחוסן האישי ומעניקה להם תחושת ביטחון. לאחר מכן, התקיים שיח עם קרן גאון מזוז, מנהלת יחידת הנוער בעכו, ששיתפה את הוועדה הבין-משרדית באתגרים הייחודיים שאיתם הם מתמודדים בעיר רב-תרבותית, ובמגוון הפעילויות המוצעות לילדים ונוער במהלך חודשי הקיץ.

שלומי: חינוך עיקש על קו הגבול
נקודת העצירה השנייה הייתה בשלומי, וכללה ביקור בבית הספר היסודי בן צבי שהינו בית הספר היחיד במדינת ישראל הצמוד לגדר גבול, עם לבנון. בבית הספר התקיים מפגש עם מנהלת בית הספר הגב’ סיגל אדרי, צוות המורים ויורי גרשוביץ, מנהל מחלקת ילדים, נוער וצעירים ברשות. לאחר סקירה על פעילות בית הספר במהלך המלחמה ולאחר חזרת התושבים, חברי הוועדה הבין-משרדית נחשפו לפעילות מרגשת של ‘נגישות ישראל’, שהתקיימה במקום במסגרת פעילות החופש הגדול.
הילדים השתתפו בהפעלה שנבנתה כך שתעניק לילדים חוויה עשירה וערכית. הם נפגשו עם אנשים בעלי מוגבלות לפעילות משותפת ושיח פתוח, כן ואנושי. הפעילות זכתה להדים חיוביים במיוחד מצד הילדים והצוות. בהמשך הביקור התקיים מפגש עם ד”ר יוחאי כמיסה, מנהל מחלקת החינוך וצוותו, שסקר בפני הוועדה הבין-משרדית את הנעשה ביישוב בזמן הלחימה והמאמצים לשיקום הקהילה תוך מתן מענה חינוכי רחב לילדים ובני הנוער.

חניתה: תצפית אל הגבול ומבט אל העתיד
לאחר הביקור בשלומי המשיכו חברי הוועדה הבין-משרדית לשתי תצפיות נוף סמוכות, האחת לכיוון לבנון בקיבוץ חניתה והשנייה במצפור שביט במועצה אזורית מטה אשר. את הסיור הובילו סגן ראש המועצה האזורית מטה אשר, אייל רייז, קב”ט המועצה, ישי עפרוני ומנהלת החינוך הבלתי פורמלי, טל רובין. המשתתפים סיירו לאורך קטע קצר צמוד לגבול ולאחר מכן אייל וישי סיפרו על התמודדות היום-יומית של תושבי הקיבוץ ויישובי האזור. כמו כן, אייל שיתף על האתגרים הביטחוניים המורכבים וציין כי למרות הכל כ- 75% מהתושבים חזרו ליישוב.
נקודת התצפית השנייה הייתה ב’מצפור שביט’ שם חברי הוועדה התרשמו מתצפית עוצרת נשימה לכיוון יישובי מטה אשר, מראש הנקרה ואכזיב ועד הרי הכרמל. במקום ניתנה סקירה מרתקת על הנקודות השונות בתצפית לצד האתגרים החינוכיים איתם מועצת מטה אשר מתמודדת והפתרונות החינוכיים המוענקים לילדים ובני הנוער בשובם לבתיהם. במהלך השיח הודגשו האתגרים בתחום החינוך והצורך בהתאמות מיוחדות לקייטנות הקיץ.




עכו, שלומי וחניתה: שלוש נקודות, סיפור אחד
עכו
עכו היא עיר שידעה ימים קשים אך מתאפיינת ברוח אופטימית של שיקום וחיזוק. כ- 70% מתושביה שבו לעיר ופעילויות הקיץ הפכו לעוגן משמעותי לילדים ולמשפחות. העיר פועלת לחיזוק החוסן הקהילתי תוך שימת דגש על שילוב ערכים, זהות וגיוון תרבותי.
שלומי
שלומי, היישוב הגדול ביותר שפונה בעקבות המצב הבטחוני, פועל בנחישות לשקם את קהילתו. עם חזרתם של 80% מהתושבים ביישוב מתמקדים בבנייה מחודשת של מערכת החינוך וביצירת מענים מותאמים לכל ילד.ה. מערכת החינוך פועלת מתוך הבנה עמוקה של הצרכים המשתנים ומתוך מחויבות לרווחת הילדים.
חניתה
חניתה הוא קיבוץ בגליל המערבי, על גבול לבנון, מצפון-מזרח לשלומי, זהו היישוב ה-18 בין יישובי חומה ומגדל. הקיבוץ מפעיל תשתיות חינוכיות וביטחוניות גם בימים אלה של חוסר וודאות. כ- 75% מתושביו חזרו ליישוב. רוח ההתנדבות, גאוות היחידה וההבנה ‘שהחינוך ממשיך למרות הכול’, מורגשת היטב בכל פינה. החוסן הקהילתי מושתת בחניתה על ערבות הדדית וחינוך מעצים גם כשקווי האש סמוכים.



שותפות אמיצה ועתיד מבטיח
תודתנו נתונה לוועדה הבין-משרדית ולמובילי הסיור איתן טימן, אריאל וייס, מאיר אסרף, רויטל אסף ולכל שותפי העשייה. ארגון הקייטנות של ישראל מברך על שיתוף הפעולה הפורה, ורואה חשיבות עצומה בפעילות הוועדה לקידום החינוך הבלתי פורמלי בישראל, בכל זמן ובמיוחד בשעת חרום לאומית.
הסיור ביישובי הצפון היה עוצמתי ומעשיר, ראינו אנשי חינוך נחושים ודבקים במטרה להצמיח קהילות חזקות. אנו מאמינים בשותפות בין הגופים וביכולת לעצב קיץ מלא משמעות וערכים, חוסן ושמחה עבור כל ילדי ישראל.