Skip links

קייטנות שנות ה-30, נוסטלגיה בקיץ: חשיפה בלעדית לכרזות ותמונות נדירות מקייטנות ביישוב היהודי בישראל

לרגל סיום שנת הלימודים ובואו של הקיץ, הארכיון הציוני של ההסתדרות הציונית העולמית בשיתוף ארגון הקייטנות של ישראל חושפים כרזות ותמונות נדירות של קייטנות קיץ מקייטנות שנות ה-30

הקייטנות הנוסטלגיות התקיימו באזורים שונים ברחבי הארץ ביניהם: תל אביב, אשקלון, נתניה, צפת, חיפה ופתח תקווה. הכרזות שהתפרסמו בקהילה נעשו בשיתוף: ויצ”ו בתל אביב, הועדות העירוניות, ועדות הזנה, הקהילה העברית בצפת, ועד ההורים המרכזי, קרן המסעדות של הדסה ועוד.

הקייטנות הנוסטלגיות, קייטנה של עליית הנוער בפארק הלאומי באשקלון, 1973. אוסף שרות התצלומים של הסוכנות היהודית
קייטנה של עליית הנוער בפארק הלאומי באשקלון, 1973. אוסף שרות התצלומים של הסוכנות היהודית

קייטנה כאסקפיזם

התמונות ההיסטוריות מדגישות את הצביון הציוני-חלוצי. תמונה מרגשת במיוחד צולמה בשנת 1943, בקייטנה שארגנה ויצ”ו תל אביב עבור ילדי טהראן וילדים ניצולי שואה מפולין שהגיעו לארץ ישראל. בתמונה, הילדים משחקים בחוף הים. הם צוחקים ונהנים מהשמש החמימה בניגוד גמור למקום ממנו הם הגיעו ולתופת שהם ובני משפחותיהם עברו.

גם היום בשנת 2024, ילדים שניצלו מהטבח של ה-7 באוקטובר וילדים המפונים מבתיהם מהדרום והצפון, משתתפים בקייטנות הקיץ, שחלקן אף קייטנות טיפוליות הבאות לתת מענה רגשי וכלים לחיזוק החוסן הנפשי.

הקייטנות הנוסטלגיות, קייטנה שארגנה ויצ"ו תל אביב עבור ילדי טהראן, ילדים ניצולי שואה מפולין, 1943. צלמים: שטיינר את
קייטנה שארגנה ויצ”ו תל אביב עבור ילדי טהראן, ילדים ניצולי שואה מפולין, 1943. צלמים: שטיינר את

להרים את האווירה!

בתמונות נוספות, ניתן לראות את הילדים נהנים בקייטנות ממגוון פעילויות חווייתיות. החל מפעילות ספורטיבית בחוף הים, שייט בסירה לאורך חופי תל אביב, האכלת תרנגולים ובעלי חיים, משחקים דמקה.

ניתן בין התמונות למצוא גם ילדות משחקות בגומי, חרישת שדות חקלאיים עם חמור ותחרות טיפוס על החבל. כמו כן , ניתן ללמוד שארוחות הבוקר נעשו בהתכנסות בחדר האוכל ביחד עם המדריכים, באווירה שמחה ונעימה.

הקייטנות הנוסטלגיות, חדר האוכל בקייטנה של ויצו בתל אביב, 1942. (PHWI\1246511)
חדר האוכל בקייטנה של ויצו בתל אביב, 1942. (PHWI\1246511)

קייטנות שנות ה-30 שמות את הילדים במרכז

הכרזות מציגות את הקייטנות בתקופות שונות בהיסטוריה של הישוב היהודי וניתן ללמוד מהם, שגם מאמצע שנות ה-30 שמו דגש על רווחת הילדים. כמו בכרזה מאת ועדת הקייטנות בחיפה: “ביום א’ כ”ז בתמוז (8.7.45) “יופץ סרט לטובת הילדים הזקוקים לנופש, הבראה והדרכה בקייטנה הציבורית”. ניתן לראות שההכנסות ממכירתם של הכרטיסים יופנו לשילוב ילדים הזקוקים לכך בקייטנה הציבורית.

הקייטנות הנוסטלגיות, כרזה מאת ועדת הקייטנות בחיפה על הפצת סרט, שההכנסות ממכירתו יופנו לשילוב ילדים הזקוקים
כרזה מאת ועדת הקייטנות בחיפה על הפצת סרט, שההכנסות ממכירתו יופנו לשילוב ילדים הזקוקים

ההורים כמדריכים: שמירה על מקצועיות ובטחון

בחלק מהקייטנות המדריכים היו הורים מנוסים כך אפשר לראות בכרוז מאת עיריית פתח תקווה: “לתשומת לב הורי התלמידים, השנה תפתחנה הקייטנות הציבוריות בחורשת גת-רימון…. באוויר צח ובסביבה נאה בהדרכת הורים מנוסים יבלו ילדינו את ימי חופשתם” .. בדומה לתקופתנו, גם בשנות ה-30 הקייטנות היו מפוקחות וניתן דגש על צוות מקצועי! בכרוז שפרסמה ועדת הקהילה העברית בצפת על פנימייה-קייטנה. “על הפנימיה תפקח ועדת הקייטנות הארצית של מחלקת החינוך לכנסת ישראל… הפנימיה תעמוד תחת הדרכתם של מורים ומדריכים מנוסים ופיקוח רפואי תמידי של רופא ‘הדסה’ במקום”.. כמו כן, ניתן סיוע לתלמידים המתקשים בלימודיהם “ילדים הטעונים בחינות מעבר יקבלו עזרה והכנה” .

הקייטנות הנוסטלגיות, "באוויר צח ובסביבה נאה בהדרכת הורים מנוסים יבלו ילדינו את ימי חופשתם"
“באוויר צח ובסביבה נאה בהדרכת הורים מנוסים יבלו ילדינו את ימי חופשתם”

גם קייטנות שנות ה-30 שמרו על מגוון רחב

הקייטנות בארץ ישראל היו מגוונות והתקיימו במספר מסלולים. כך נכתב בכרוז המשותף לוועד ההורים המרכזי ועיריית תל אביב-יפו: “הודעה להורים, היכן יבלה ילדכם בחדשי הקיץ? בקייטנה העירונית!, לרשותכם קייטנות יום מלא על חוף הים (בת ים, גבעת עליה, תל ברוך), קייטנות יום מלא בעיר, קייטנות רחצה למחצית היום, פנימיות בירושלים ובנטעים, קייטנות לילדי גנים”. 

הקייטנות הנוסטלגיות, "היכן יבלה ילדכם בחדשי הקיץ? בקיטנה העירונית!"
“היכן יבלה ילדכם בחדשי הקיץ? בקיטנה העירונית!”

שלמה מוכתרי, נשיא ארגון הקייטנות של ישראל

“מאז ועד היום אנו ערים להתפתחות החינוך הבלתי פורמלי בישראל. מהתאגדויות בוועדות שונות ועד תמיכת ההורים, בקיום מסגרות בתקופות הקיץ. בשנים האחרונות אנו עדים למגמות הולכות ומתרחבות של קייטנות בנושאים מגוונים, שמהווים מרחב למידה משמעותי המלווה את הילדים לעתידם. הקייטנות שהתקיימו עוד לפני קום המדינה הם הבסיס והעוגן לתרבות הקייטנות הן בפן החברתי, הארגוני והרעיוני. כולי תקווה שקייטנות ומחנות הקיץ המתקיימים בימים אלו, יקבלו תמיכה ממשלתית לקייטנות הפרטיות כדי שהן יוכלו להמשיך ולהתקיים לטובת רווחת ילדי ישראל “.

הקייטנות בישראל, קייטנה בנתניה, אוסף קרן היסוד [תאריך לא ידוע] (NKH\491174)
קייטנה בנתניה, אוסף קרן היסוד [תאריך לא ידוע] (NKH\491174)

רני טריינין יו”ר הארכיון הציוני של ההסתדרות הציונית העולמית

“הקייטנות ומחנות הקיץ היו נדבך חינוכי משמעותי ודפוס בילוי שכיח עם תכנים ציוניים עוד טרם קום המדינה. הארכיון הציוני שהוא המאגר העשיר והמלא גם של תולדות החינוך העברי והישראלי גאה לשתף בסיפורי שנות ה-30 וה-40, את הציבור כולו.”

ארגון הקייטנות של ישראל

ארגון פורץ דרך שמסדיר את הקייטנות בישראל, מתוך כוונה לחזק את החינוך הבלתי פורמלי ולפתח מיזמים חברתיים עבור הילדים ובני הנוער. הארגון מחבר בין הורים, מנהלי מוסדות, מנהלים בחינוך הבלתי פורמלי ורכזי תרבות, רווחה וקהילה. הארגון מוביל להעשרת הפעילויות בכול רחבי הארץ, במעל ל- 1,000 קייטנות בתחומים שונים. מידי שנה משתתפים כ- 600,000 אלף ילדים ובני נוער בקייטנות העירוניות, הפרטיות ובמחנות הקיץ בארץ ובעולם. בנוסף, הארגון מפעיל תוכנית ייחודית “אמץ משתתף” בתמיכת מנהלי הקייטנות, לשילוב ילדים ממשפחות מעוטות יכולת ובעלי צרכים מיוחדים.

 קייטנת "קיט" בתל אביב, אוסף קרן היסוד [תאריך לא ידוע] (NKH\491160)
קייטנת “קיט” בתל אביב, אוסף קרן היסוד [תאריך לא ידוע] (NKH\491160)

הארכיון הציוני המרכזי בירושלים

ארכיונה של ההסתדרות הציונית העולמית מכיל מעל ל-90 מיליון פריטים נדירים ובעלי ערך להיסטוריה היהודית, המייצגים את מכלול הפעילות של התנועה הציונית מהיווסדה ועד ימינו. בין הפריטים: מכתבים נדירים שטרם נחשפו, כרזות ייחודיות, תמונות המתעדות את היישוב היהודי ואת מדינת ישראל מראשית תקומתה, עיתונים וכתבי עת החל מהמאה ה- 19 ומפות של ישובים שהוקמו בארץ. כל אלה הופכים את הארכיון למקור מידע חשוב ביותר לתולדות המפעל הציוני וקורות העם היהודי בארצו במאה ועשרים השנים האחרונות.

קראו עוד אודות ארגון הקייטנות והצטרפו אלינו “יחד יוצרים שינוי” החזון שלנו

כיתבו תגובה

דילוג לתוכן